10. syyskuuta 2016

FINNLANDSNORSK

Drøback 2012
Joku on saattanut pohtia, mistä blogini nimi tulee, Finnlandsnorsk. Vastaus on niinkin yksinkertainen, että olen tavallaan suomennorjalainen. Äitini on syntynyt Norjassa ja hänellä on norjalainen isä, mutta hän on kasvanut suomenkieliseksi.

Kaikki lähti norjalaisen reality-tv sarjan tuotannon puolelta. Meitä lähestyttiin 2005 vuoden syksyllä haastatteluiden merkeissä. Äitini pääsi tapaamaan salaisina pysyneet siskonsa NRK:n TV-lähetyksessä tammikuussa 2006. Äidilläni ei ollut siis mitään tietoa siskoistansa, eikä siskoilla ollut tietoa toisistaan. 2006 olen ollut kuudennella luokalla, kun nämä tuntemattomat ihmiset kävelivät elämääni. Oli helppoa kommunikoida ja leikkiä tietenkin lasten kanssa, sillä lasten yhteinen kieli ja eleet ovat tärkein kommunikaatiotapa.

 

Kymmenvuotispaalu tuli siis tänävuonna täyteen, ja yhteisiä hetkiä on juhlittu. Eli kaksi norjalaista tätiä, 7 norjalaista serkkua ja sukua Suomen lisäksi myös Ruotsissa ja Norjassa. Olen matkustanut Norjaan ja Ruotsiin itse tämän 2006 tapahtumien jälkeen kolme kertaa tapaamaan sukulaisia. Olemme ihastuneet toisiimme, meillä on samanlaisia kasvonpiirteitä ja samanlainen ruumiinrakenne. Huumorintajut ovat kohdanneet ja odotus ja jännitys on jo ratkennut. Olen jakanut huoleni ja edellisen menetetyn parisuhteen sydänsurut tädilleni.

Puhumme englantia, toisen tädin miehelle puhumme ruotsia. Myös pikkulapsille puhun ruotsiksi, mutta olen todella heikko osaaja näiden kielien kanssa. En ole lapsena kuullut itse enemmän vierasta kieltä tai tarvinnut ruotsinkieltä elämässäni peruskoulun jälkeen. Uskoisin olevani parempi ruotsinkielessä ja tällöin norjankieli olisi myös helpompi opiskella. Norja ja Ruotsi kuulostavat aivan samalle ainakin omaan korvaan. Tottakai norjalainen sukumme oppi ensiksi kaikki parhaat kotimaiset kirosanamme.

Drøback 2012
En ehkä nyt paremmin osaa kuvailla, on vaikeaa rakentaa ajatuksia jotka itselle nyt ovat niin selkeitä, muille joilla ei ole hajuakaan mistä puhun. Mukavaa viikonloppua kaikille!

4 kommenttia:

 1. Sulla on ihanan mielenkiintoiset sukujuuret! :) Oliko sulla ollenkaan tietoa juurikin sun norjalaisista juurista ennen, kuin teitä lähestyttiin sieltä television puolelta? Mahtanut olla kyllä melkoinen yllätys! Mä oon aina tiennyt omista, venäläisistä juuristani, mutta me ei olla koskaan erityisemmin siitä puhuttu. Venäjää puhun tasan muutaman sanan verran, enkä saisi itseäni venäjäksi millään tapaa edes ymmärretyksi... Lähinnä joitakin isoäidin käyttämiä sanoja ja sanontoja on jäänyt mieleen, siinä se.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli tiedossa tietysti että äitini oli syntynyt Norjassa ja että isä on norjalainen, mutta mitään yhteydenpitoa tai tajua sukulaisista ei ollut. Vasta kun siskojen isä kuoli alkoi etsinnät ja sitten meiyä lähestytyiin NRKsta joka piti identiteetit salaisina TV lähetykseen asti :)

   Poista
 2. Haha sait yhden lukijan takaisin lisää itselleskin, en oo bongannu tätä sun uudempaa blogia aiemmin mistään! Vitsit mä rakastan Norjaa, oon kerran käynyt pohjoisosassa roadtripillä, vielä kun länteen ja etelään pääsis seikkailemaan :) Ilo katella noita kuvia!

  http://byneas.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nii on kyl molemmilla ollut blogi taukoa! On kyl tosi kauniit maisemat ja ois upeaa päästä valokuvaamaan vuonoja syksyllä!

   Poista

Kommentoithan asiallisesti, kiitos kommentista!