1. kesäkuuta 2017

KESÄKEITTIÖ


Eli taisin jo aiemminkin mainita, että chilien kasvatus sai innostumaan ajatuksesta omavaraisuus. Ostin itselleni kolme jäävuorisalaatti-ruukkua, basilican, ruohosipulin ja tillin Prismasta. Hintaa näille tuli noin kuusi euroa. Multaa oli valmiina kotona ja Ikeasta ostin kaksi kivaa kelpoa ruukkua joihin nämä saisi istutettua. Ideana on, että saa omaan kesäkeittiöön aina saataville hyviä kesän yrttejä sekä salaattia.Siirsin valmiit yrtit omista pienistä muoviruukuista isompaan Biolan mustan mullan kera. Luin jälkikäteen verkosta, että olisi kannattanut tehdä kivillä pohjalle salaojia jotta juuret eivät vety liikaa. Täytyy katsoa lähteekö tämä nyt toimimaan vai täytyykö ostaa kokonaan uudet rohdot kotiin. Pienen muoviruukun leikkasin kahdesta kohtaa saksilla auki ja sitten lähti ihan nätisti yrtit ja salaatit uuteen kotiinsa.


Ensimmäiseen kasteluun käytin kastelulannoitetta, sillä chilienkin kohdalla huomasi, että kun kasvi siiretään alkuperäisestä alustasta uuteen voi kasvi nuukahtaa. Uudelleensijoittamisen jälkeen ainakin salaatti ja tilli nuukahti enemmän. Leikkasin ruohosipulin päät tasaisiksi ja nypin tilliä sekä basilikaa, sillä se hoitaa ja innoittaa kasvia kasvattamaan lisää uuta. Tein myös samoin salaattien kohdalla jotta uudelleenkasvaminen pääsee alkuun.


Aika kiva lisä ja ihan kauniin näköiset istutelmat näistä nyt alkuunsa ainakin saatiin. Pääsen tekemään heti nyppimisistä uuden salaatin syötäväksi ainakin itselleni. Tässä keittiön pöydällä ne saavat myös sopivaa suojaa chileiltä, sillä yrtit tai salaatit eivät pidä paahteesta mutta tarvitsevat valoa kasvamista varten. Toivotaan, että kokeilu tuottaa hedelmää! Onko vinkkejä tällaiseen jatkokasvattamiseen? Joidenkin mielestä olisi hyvä aluksi idättää vedessä ja sitten kasvattaa vasta multaan mutta yritän suoraan oikaista ainakin aluksi.

3 kommenttia:

 1. Näyttääpä kivoilta nuo! Itse päätin tänä kesänä panostaa yrtteihin ja nyt löytyy neljää erilaista parvekkeelta. Niistä on tulossa myöhemmin postausta kunhan nyt pari vielä kasvaisi kunnolla kuvauskelpoisiksi. Salaattia yritin kasvattaa viime vuonna, mutta siinä kävi hassusti niin että se alkoi kasvamaan vaan pituutta ihan kauhean paljon. Taisi olla vähän huono lajikevalinta. Pitää joskus testata jollain toisella :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosi kiva et pääsee näkee miten itsekasvatetut oikeen on sitten pärjännyt :D tää oikaisu oli nyt meille se helpoin vaihtoehto

   Poista
 2. Oi että, näyttääpä kivalle! :)

  http://misslittlemarie.blogspot.fi/

  VastaaPoista

Kommentoithan asiallisesti, kiitos kommentista!